Baci di dama

Ingredients:
For the cookies:
-150 grams hazelnuts, toasted and skinned
-170 grams all-purpose flour, sifted
-150 grams  unsalted butter, cut into small cubes and at room temperature
-120 grams sugar
For the filling:
100 grams bittersweet or semi-sweet chocolate

Directions:
Toast the hazelnuts at 160° C for 15 minutes, until they are a golden brown color.
Remove the hazelnuts from the oven and rub them until the loose skins come off.
Once completely cool, pulse the nuts in a food processor until they resemble sand.
Transfer the ground hazelnuts to a bowl, add the flour, butter, and sugar.

Mix all the ingredients together until the butter is evenly dispersed, and the dough is smooth.
Divide the dough into 4 pieces and roll each piece into a log.
Chill the logs on a baking sheet for 1 hour.

baci di dama 3.JPG
Cut off equal-sized pieces (more or less weighing 8 grams each) and roll them into tiny balls between the palms of your hands. Work with one log of dough at a time, leaving the others in the fridge so they stay cold.
Place the balls on a baking sheet covered with parchment paper, slightly spaced apart.
Put the baking sheet in the fridge for 1 hour.
Bake the baci di dama for 20 minutes at 170°C, until they are set to the touch and lightly golden.

baci di dama4.jpg
Let the cookies cool completely before filling.
Prepare the filling.
In a clean, dry bowl set over a pan of barely simmering water, melt the chocolate until smooth.
Take off the heat and let it cool until it thickens. Put a dollop of chocolate on one cookie and place another one on top.
Once filled, put the baci di dama on a cooling wire rack until the chocolate is firm.

Ingredienti:
150 grammi di Nocciole tostate
170 grammi di Farina, 00
120 grammi di Zucchero
150 grammi di Burro
1 pizzico di Sale
100 grammi di Cioccolato fondente

baci

Procedimento:
Frullare finemente le nocciole con lo zucchero, aggiungendo eventualmente qualche cucchiaio di farina presa dalla quantità totale per evitare che le nocciole rilascino il loro olio, quindi trasferirle in una ciotola e unirvi la farina restante mescolando bene. In una terrina lavorare a crema il burro con un pizzico di sale, quindi unirvi il mix di farine e zucchero e lavorare brevemente l’impasto. Formare una palla, avvolgerla con della pellicola e lasciar riposare in frigorifero per almeno 2-3 ore. Riprendere l’impasto e ricavarne tante palline (per farle più uniformi possibile ci si può aiutare con una bilancia, ricavando palline del peso di circa 6-7 g l’una).

bac.jpg

Disporle su una teglia rivestita di carta forno, ben distanziate tra loro e lasciarle nuovamente raffreddare in frigorifero per almeno mezz’ora.
Cuocere i baci di dama in forno preriscaldato a 170°C per circa 20 minuti o fino a quando i bordi non saranno leggermente dorati. Una volta completamente raffreddati, unire le semi-sfere a due a due con una goccia di cioccolato sciolto a bagnomaria e lasciato leggermente rapprendere.

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Greta Scacchi

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